şekerpare tatlısı

Şekerpare tatlısı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden birisidir. İncecik hamurunun yumuşacık hali ile şerbetin tatlıyla buluşarak ortaya çıkan bu nefis tatlı, herkesin favorisi olmaya aday. Kolay yapımı ve enfes tadıyla gönülleri fetheden bu tatlıyı evinizde hazırlamak, misafirlerinizi kendinize hayran bırakmanın en güzel yollarından birisidir. Şimdi, adım adım uygulayabileceğiniz pratik şekerpare tarifi ile bu lezzet şölenine hep birlikte adım atalım.

Şekerpare Tatlısı Tarifi

Hamuru İçin;

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı ayrılacak)
  • 180 gram(13 yemek kaşığı) oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri

Şerbeti İçin;

  • 2-3 damla limon suyu
  • 3 buçuk su bardağı toz şeker
  • 3 buçuk su bardağı su

      Üzeri İçin;

  • 1 adet yumurta sarısı
şekerpare tatlısı tarifi

Şekerpare Tatlısı Yapımı

  • Şekerparenin şerbetini hazırlamak için belirtilmiş olan 3 buçuk su bardağı su ve toz şekeri aktarın.
  • Şekerin eriyip suyun kaynaması halinde ise 2-3 damla limon suyunu ilave edin. Hazır olan şerbetinizi ocaktan alarak soğumaya bırakın.
  • Şekerparenin hamuru için irmik ve unun haricindeki tüm malzemeleri herhangi bir kaba aktararak güzelce karıştırın.
  • Daha sonra irmiği ve unu da ilave ederek, elinize yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hazırlanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlamış olduğunuz tepsiye oval şeklini vererek dizme işlemini gerçekleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürerek çatalla üzerine şekil veriniz.
  • Daha önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırınınızda şekerparelerinizi yaklaşık 20 dakika kadar pişiriniz. Yine de pişirme süresi fırınınızın performansına göre değişebileceği için kontrollü pişirmeniz önerilmektedir.
  • Pişirmiş olduğunuz şekerparelerinizi fırından alın. Oda sıcaklığında yaklaşık 3-5 dakika dinlendirdikten sonra soğuk şerbeti, şekerparelerin üzerine azar azar gezdirin.
  • Şerbeti birden dökmeniz durumunda şekerpareler dağılabileceği için azar azar dökmeniz önerilmektedir.
  • 2-3 saat kadar dinlendirmiş olduğunuz şekerpare tatlısını servis edebilir, afiyetle tüketebilirsiniz.

Şekerpare Tatlısının Püf Noktaları

  • Hazırladığınız hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
  • Şekerpareleri pişirmeden önce fırın tepsinizi yağlamalısınız.
  • Şekerparelerinizi fırınınızdan aldıktan 3-5 dakika sonra ılımış şerbeti azar azar dökmelisiniz.
  • Şerbeti döktükten sonra üzerini bir tepsiyle kapatarak şekerparenin şerbetini çok daha iyi çekmesini sağlamış olursunuz.

Şekerpare Tatlısı Kaç Kalori – Besin Değeri

100 gram şekerpare tatlısında;

  • 272 Kcal
  • 45.93 gram Karbonhidrat
  • 2.65 gram Protein
  • 8.94 gram Yağ
  • 63.93 mg Sodyum
  • 32,5 mg Potasyum
  • 12.89 mg Kalsiyum
  • 0.43 mg Demir içermektedir.

Tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.