karabuğday ekmeği tarifi

Sağlıklı ekmek tüketimi söz konusu olduğunda karabuğday unundan elde edilen karabuğday ekmeği tarifini göz ardı edemeyiz. Karabuğday ununun ve ekmeğinin besin değeri oldukça yüksektir. Glutensiz bir ekmek çeşidi olduğu için dolayısıyla çölyak hastaları gönül rahatlığı ile tüketebilir. Orta Asya kökenli bir ekmek türü olsa da günümüzde birçok ülkede yapılmaktadır ve tüketilmektedir.

Karabuğday Ekmeği Tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı karabuğday unu
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
karabuğday ekmeği tarifi

Karabuğday Ekmeği Yapımı

Karıştırma kabının içine su, tuz ve mayayı ekleyerek karıştırın. Ardından karabuğday ununu ilave ederek üstüne zeytinyağını ekleyin. Elde ettiğiniz hamuru başka bir kaseye ya da kaba alarak 1 saat dinlenmesini, mayalanmasını bekleyin.

1 saatin ardından temiz tezgahı karabuğday unu ile unlayın ve hamuru üzerinde yoğurun. Tekrardan bir kaba alarak 10 dakika bekletin. Hamur 10 dakika beklerken fırınınızı 180 derece sıcaklığa ayarlayın. 30 dakika boyunca 180 derece pişirdikten sonra dinlenmeye bırakabilirsiniz. Dinlenme işleminin ardından afiyetle tüketebilirsiniz.

Karabuğday Ekmeği Faydaları

  • Gluten içermediği için çölyak hastaları için oldukça faydalıdır.
  • Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengeler ve ani düşüş yükselişlerin önüne geçer.
  • İçeriğinde protein, lif, B vitaminleri (özellikle B2 ve B3), magnezyum, demir, çinko ve folat bulunur.
  • Karabuğday, antioksidan açısından zengin bir tahıldır.

Evinizde kolayca yapabileceğiniz karabuğday ekmeği tarifimizi sizlerle paylaştık. Tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz! Alaybeyi Un çeşitlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.