höşmerim tarifi

Fazla malzeme gerektirmeyen ve yapımı pratik olan höşmerim tarifi ile karşınızdayız. Evliya Çelebi’nin Türk göçebelerinde gördüğü ve Seyâhatnâmesi’ne konu ettiği Höşmerim tatlısı tarifi ve detayları blog yazımızda mevcut. Hazırsanız lezzetli mi lezzetli höşmerim tarifimize geçelim.

Höşmerim Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı peynir mayası
  • 50 gram tereyağı
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 4 su bardağı toz şeker
höşmerim tarifi

Höşmerim Yapımı

Derin bir tencere içine 1 litre sütü ilave edip kısık ateşte parmağınız yanmayacak derecede ısıtın. Isınan sütü ocaktan aldıktan sonra içine bir çay kaşığı peynir mayası ekleyin. 1 dakika kadar karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kalın bir bez ile tencereyi sarın. 1 saat mayalanması için bekleyin. Mayalanan sütü tel çırpıcı ile karıştırın ve üzerine 2 adet yumurta kırın. Tekrardan karıştırmaya devam edin. Tekrardan tencereyi ocağın üstüne koyun 1.5 su bardağı irmiği ilave edip 50 gr. tereyağını ekleyin. Ekleme işleminin ardından 5-10 civarında kısık orta ateşte koyu kıvama ulaşana kadar karıştırın.

Pişme işleminin ardından üzerine kağıt havlu koyup 15 dakika dinlenmeye bırakın. Servis sürecinde dilerseniz ılık ya da buzdolabında biraz bekleterek soğuk servis edebilirsiniz.

Höşmerim Tarifi ve Püf Noktaları

Höşmerim tatlısı yapılırken mümkün oldukça çiğ sütten yapmaya özen göstermelisiniz. Pastörize süt ile yapıldığında kıvamı tutturmakta zorlanacaksınız. Ocağın üstüne sütü ilk koyduğunuzda kesinlikle kaynatmamalısınız, sadece ısıtmalısınız.

Tüm tariflerimize buradan ulaşabilir aynı zamanda un çeşitlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.