ekmek kadayifi tarifi yapilisi

Ekmek kadayıfı tarifi, yapılışı, ve malzemelerine dair tüm bilgileri detaylı olarak blog yazımızda bulabilirsiniz. Osmanlı mutfağından günümüze uzanan, şerbetin ekmek dokusuna işleyerek ortaya çıkardığı efsanevi bir tatlıdır. Sade ama derin bir lezzete sahiptir; altında yoğun bir şerbet olmasına rağmen baymayan bir tada sahiptir. Yapımı zahmetli gibi görünse de doğru tarifle en iyi ekmek kadayıfı tarifini yapabilirsiniz. Şerbetin kıvamı, ekmeğin dokusu ve serviste kullanılan kaymak, bu tatlının ruhunu oluşturacağını en başından belirtelim. Şimdi, ustalık isteyen ama her lokmasıyla emeğe değecek ekmek kadayıfını birlikte yapalım!

Ekmek Kadayıfı için Gerekli Malzemeler

Ekmek Kadayıfı Hamuru İçin:

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket (10 gr) instant maya

Şerbeti İçin:

  • 5 su bardağı toz şeker
  • 6 su bardağı su
  • 4-5 damla limon suyu

Üzeri İçin:

  • Dilediğiniz kadar kaymak
ekmek kadayıfı tarifi

Ekmek Kadayıfı Tarifinin Yapılışı

Öncelikle ekmek kadayıfı tarifimizde, hamuru hazırlamak için unu geniş bir yoğurma kabına eleyerek alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp içine instant mayayı, toz şekeri, ılık sütü ve ılık suyu ekliyoruz. Kenar kısımlarına tuzu serpiştirerek hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurduktan sonra üzerini temiz bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur güzelce kabardığında hafif unlanmış bir tezgahta toparlayarak büyük, yuvarlak bir ekmek şekli veriyoruz. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri güzelce kızarana kadar 25-30 dakika pişiriyoruz. Pişen ekmeği tamamen soğuması için kenara alıyor, ardından yatay olarak ortadan ikiye kesiyoruz.

Bu sırada şerbeti hazırlamak için toz şekeri geniş bir tencerede orta ateşte karamelize olana kadar karıştırarak pişiriyoruz. Şeker tamamen eriyip koyu karamel rengini aldığında dikkatlice suyu ekliyoruz. Şeker önce sertleşebilir ancak kaynadıkça tekrar eriyecektir. Şerbet kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ekleyip 5 dakika daha kaynatıyor ve ocaktan alıyoruz.

Ekmeğin alt tabanını geniş bir tepsiye alıp üzerine sıcak su dökerek yumuşamasını sağlıyoruz, ardından fazla suyunu süzüyoruz. Daha sonra hazırladığımız sıcak şerbeti ekmeğin üzerine yavaşça gezdirerek döküyoruz. Ekmek kadayıfının şerbeti eşit şekilde çekmesi için ara ara kaşık yardımıyla üzerine şerbet dökmeye devam ediyoruz. Tüm şerbeti çekip güzelce yumuşadığında tatlımızı dinlenmeye bırakıyoruz. Servis etmeden önce tamamen soğuduğundan emin olup dilimliyoruz ve üzerine bolca kaymak ekleyerek servis yapıyoruz. Tam kıvamında, mis gibi kokan bir ekmek kadayıfı tarifimiz artık sofranızda yerini almaya hazır! Afiyet olsun.

Ekmek Kadayıfı Tarifinin Püf Noktaları

Hamurun iyi mayalanması, ekmek kadayıfının yumuşak ve gözenekli bir dokuya sahip olmasını sağlar. Mayalanma süresini kısaltmamak, en az 1 saat dinlendirmek gerekir. Hamuru sıcak bir ortamda bekletmek, mayanın aktifleşmesini hızlandırır. Ekmek kadayıfının hamuru fırında pişirilirken fazla sertleşmemelidir. İçinin tam olarak pişmesi ama kuruyup sertleşmemesi için kontrollü bir sıcaklıkta (180°C) pişirmek önemlidir. Fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumasını beklemek, keserken dağılmasını önler. Şerbet ne çok koyu ne de çok sıvı olmalıdır. Karamelize şeker kullanarak hazırlanan şerbet, tatlıya daha derin bir lezzet kazandırır. Şeker önce eritilip karamelize edilirse daha hoş bir renk ve aroma elde edilir. Limon suyu eklemek ise şekerlenmeyi önler ve şerbetin kıvamını dengeler.

Şerbetin ekmek kadayıfına eşit şekilde nüfuz etmesi için tatlıyı önce sıcak suyla yumuşatmak gerekir. Fazla suyu süzüldükten sonra şerbet sıcak halde, yavaşça ve kaşıkla üzerine gezdirilerek dökülmelidir. Şerbetin bir anda boca edilmesi tatlının bazı kısımlarının kuru kalmasına neden olabilir. Şerbeti tam olarak içine çekmesi için ekmek kadayıfının en az 2-3 saat dinlendirilmesi gerekir. İdeal lezzeti yakalamak için bir gece dinlendirirseniz daha da çok lezzetli bir tat elde edersiniz.

Ekmek Kadayıfı Kalorisi Ne Kadar?

Enerji değeri yüksektir ve porsiyon miktarına bağlı olarak kalori oranı değişebilir. Ortalama olarak, 150 gramlık bir porsiyon ekmek kadayıfı kaymak ile birlikte tüketildiğinde yaklaşık 400-450 kalori içerirken, kaymaksız versiyonu 350-400 kalori civarındadır. 100 gram ekmek kadayıfı kaymaksız olarak yaklaşık 250-280 kalori, kaymak eklendiğinde ise 300-350 kalori arasında değişir.

Ekmek kadayıfı tarifimizin sonuna geldik, birbirinden lezzetli tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.