mayalı pişi tarifi

Mayalı Pişi Nedir?

Anadolu’nun çeşitli bölgelerine göre ismi farklılık gösterse de pişi olarak ülkenin dört bir yanında bilinir. Bu blog yazımızda mayalı pişi tarifine ve nasıl yapıldığına adım adım değineceğiz.

Orta Asya, Ural, Moğolistan mutfaklarında ilk kez pişirilmiş ve dünyaya yayılmıştır. Türkiye’de kolaç, lokma, keçi ayağı, hamur kızartması isimleri ile yöreden yöreye farklı şekilde adlandırılmaktadır. Pişi adıyla ülkemizin dört bir yanında bilinir. Beraberinde reçel, zeytin, domates ve salatalık ile tüketilebilmektedir. Hazırsanız nefis ve kıvamında pişirilmiş olan mayalı pişi tarifimize geçelim.

Pişi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya (1 paket kuru maya da olabilir)
  • 1 Yemek kaşığı toz şeker
  • Kızartmak için 2 su bardağı ay çiçek yağı
  • 2 Su bardağı ılık su

Pişi Yapımı

Hazırladığımız 2 su bardağı ılık suyun içine 1 yemek kaşığı toz şeker ilave ediyoruz. Ardından yarım ya da bir paket olan mayamızdan ilave ederek mayayı çözüyoruz. Karıştırdıktan sonra 15 dakika dinlenmeye bırakabilirsiniz.

Dinlenen karışımımıza 3 su bardağı un ve tuzu karıştırarak ekleyip karıştırıyoruz. Geriye kalan 3 su bardağı unu da yavaş yavaş ilave ederek ekleyip karıştıralım. Oluşan hamuru 5 ila 10 dakika arasında elde yoğuruyoruz. Yoğurma işleminin ardından oda ısısında bekleterek mayalanmasını sağlıyoruz.

Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp yuvarlıyoruz. Hafif un serperek elimizle ceviz büyüklüğündeki hamurları bastırarak düzleştiriyoruz. Sonrasında elde ettiğimiz düz hamurların ortasını açıyoruz ve halka şeklini veriyoruz.

Derin ve geniş bir tavada 2 su bardağı yağı kızdırıyoruz. Elde ettiğimiz pişi hamurlarımızı yavaş yavaş yağa atarak arkalı önlü çevirerek kızartıyoruz. Pişen pişilerin fazla yağını alabilmek için tabağın içine peçete koyup üstünde pişileri dinlendirebilirsiniz.

Pişi Yapımının Püf Noktaları

Eğer yağı tam kızgın hale getirmeden pişi hamurlarını atarsanız, hamur çok fazla yağ çekecektir ve pişi kıvamını kaybedecektir. Kızgın yağın içine bırakılmasına dikkat etmelisiniz. Yağın içine bırakırken hızlıca pişirip çıkarmaya çalışın çünkü yağı ne kadar az içine çekerse o kadar lezzetli olacaktır. Kızarttıktan sonra yarım saat dinlendirip tüketirseniz daha iyi olacaktır. Bu püf noktalara dikkat ederek kıvamında mayalı pişi elde edebilirsiniz.

Tüm tariflerimize buradan kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%9Fi