Vakfıkebir Ekmeği

Vakfıkebir Ekmeği Nedir?

Vakfıkebir ekmeğinin özellikleri ve kendine has lezzeti Türk mutfağında öne çıkmasını sağlamıştır. Ekşi mayalı bir ekmek çeşididir. Yuvarlak şekilli ve taş fırında pişirilen bir ekmektir. Dikkat çeken en temel özelliği ise son derece büyük olması ve kolay kolay bayatlamamasıdır. Oldukça lezzetli bir ekmek olmasının yanında dayanıklılığı da uzun yıllar bölgenin en önemli yöresel lezzetlerinden biri olmasını sağlamıştır.

Lezzetini bölgenin unundan ve suyundan aldığı ifade edilir. Trabzon’un eşsiz lezzetlerinden biridir. Karadeniz’den Türkiye’nin dört bir yanına yayılan ve çok fazla talep gören, lezzetiyle öne çıkan bir ekmek türüdür.

Tarihçesi

Bu ekmeğin tarifi oldukça eski zamanlardan beri bilinmekte ve yöre halkı tarafından yapılmaktadır. Taş fırın ekmeği olarak pişirilmesi, şeklide ve lezzeti bu ekmeği özel kılan detaylarıdır.

Geçmişi 1,5 asır öncesine dayanan Vakfıkebir ekmeği, yayla kültürü gereği hayvancılıkla uğraşan ve bahar aylarında yaylara çıkan ailelerin, 2 – 3 gün süren yolcuklarında önemli bir rol üstlenmiştir. Bu yolcuklarda uzun süre bayatlamayacak ve doyurucu olduğu kadar büyükte bir ekmeğe ihtiyaç duyulmuştur. Ortaya çıkan bu ihtiyaç sonrasında Vakfıkebir taş fırın ekmeği doğmuştu.

Geçmişi yüzyıllar öncesinde dayanan, Trabzon’dan tüm Türkiye’ye hatta yurt dışına kadar yayılmıştır.

Vakfıkebir Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Vakfıkebir ekmeğinin faydaları da oldukça yüksektir. Kendine has kokusu ve tadı olan ekşi maya fermantasyonu ile öne çıkar. Başlıca faydaları ise şunlardır:

  • Probiyotik benzer özellikleri sayesinde sindirim kolaydır,
  • Sağlıklı ve doğaldır,
  • Düşük yağ içeriğine sahiptir vb.

Vakfıkebir Ekmeği Nasıl Yapılır?

Vakfıkebir ekmeği tarifi her ne kadar bilinse de yöresel lezzetini başka yerde yakalamak neredeyse imkansızdır. Suu, odunu, unu ve pişirme şekli başta olmak üzere birçok detaya dikkat edilmesi gerekiyor.

kullanılan malzemeler ise şunlardır:

  • 4 su bardağı un,
  • 1 yemek kaşığı instant maya,
  • 1,5 çay kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 2 su bardağı ılık su,
  • Mısır ya da buğday nişastası.

Bu ekmek taş fırında yapılan bir ekmektir. Bu nedenle evde basit birkaç malzeme ile deneseniz bile istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz.

İlk olarak maya, şeker ve su bir kaba alarak bekletilir. Ardından tuz ve un ilave edilerek karıştırılır. Un yavaş yavaş eklenerek karıştırılmaya devam edilir daha sonra el ile yoğurulur ve ele yapışan yumuşak bir kıvam elde edilir. Bir süre beklettikten sonra önceden hazırladığınız fırında pişirebilirsiniz.  

Vakfıkebir Ekmeği Kaç Kalori?

Kalorisi ekmeğine göre değişse de ortalama bir dilim Trabzon Vakfıkebir ekmeği 82 kaloridir. 1 orta dilim (50 gr) ise 118 kaloridir. 100 gramı 47,5 kalori olarak öne çıkmaktadır. İçeriğine ve yapılışına göre farklı kalorilerde olabilir.

Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Vakf%C4%B1kebir_ekme%C4%9Fi

Diğer yazılarımızı okumak için: https://www.alaybeyi.com.tr/blog/