siyez unu

Sağlıklı beslenmek isteyenler için siyez buğdayı ve unu vazgeçilmezlerin başında gelmektedir. Siyez buğdayı, genlerini koruyarak bugünlere gelen bir buğday türüdür. 12 bin yıl öncesine dayanan bu unun faydalarını öğrenince çok şaşıracaksınız. Ülkemizde en çok Kastamonu’da üretimi yapılmaktadır. İlk olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde yenilebilir hale getirildiği bilinmektedir. Günümüzde kullandığımız modern tohumun atası olarak bilinmektedir. Hazırsanız siyez ununun faydalarını detaylı olarak ele alalım!

Siyez Unu Faydaları Nelerdir?

Vücudumuz için birçok faydası bulunmaktadır. İşte o az bilinen faydalardan bazıları:

  • GDO’dan kaynaklı her geçen gün diyabet hastalığı artmaktadır. Siyez ununun doğal kalan genetiği sayesinde GDO’ya maruz kalmadan siyez ekmeğini ve ununu tüketebilirsiniz.
  • Beyaz un sindirim sistemini yorarken, siyez unu ve ekmeği sindirim sistemini yormadan vücutta tüketilir.
  • Diğer un çeşitlerine kıyasla siyez unu daha fazla folik asit içerir.
  • Anne sütünü arttırma özelliği sayesinde hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında tüketilmesi önerilmektedir.
  • Dengeli lif ve protein sayesinde kilo kontrolü yapabilmenizi sağlar.
  • B vitamini açısından zengindir. B vitamini eksikliği yaşayanlar için oldukça faydalıdır.
siyez unu

Siyez Unu Gluten İçerir mi?

Glutenli mi sorusunun aklınıza takıldığını biliyoruz. Siyez unundaki gluten oranı, diğer un çeşitlerine kıyasla çok daha azdır fakat gluten içermez diyemeyiz. Siyez buğdayı, buğday çeşitleri arasında en az gluten oranına sahiptir. İçinde bulunan glutenden dolayı çölyak hastaları için uygun değildir. Tüketmeden önce doktorunuza danışmayı mutlaka unutmayın.

Siyez Unlu Tarifler

Birçok tarifte kullanarak sağlıklı mükemmel lezzetler elde edebilirsiniz. İşte o tariflerin bazıları:

  • Poğaça
  • Bebek bisküvisi
  • Güllaç
  • Kısır
  • Pankek
  • Kurabiye
  • Waffle
  • Kek

Siyez Unu Nasıl Saklanmalı?

Etrafındaki kokuları üstüne çekme konusunda çok hassas olduğunu bilmelisiniz. Saklama ortamı olarak serin ve güneş görmeyen bir yer tercih etmelisiniz. Havayla temasını kesmelisiniz, mümkün oldukça ağzı kilitli poşetlerde ya da cam kavanozlarda saklamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda nem oranına da dikkat etmelisiniz. Bu un türü, nemi kolaylıkla içine çekebilir dolayısıyla nemsiz rutubetsiz ortamda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Kolayca küflenebileceğini unutmayın. Eğer daha uzun süreler muhafaza etmek istiyorsanız hava almayan bir kilitli poşetin içinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Eğer kokusunda tuhaflık fark ederseniz bozulmuş demektir. Böyle bir durumda tüketilmemesi gerekir. Kullanmadan önce mutlaka elemeyi unutmayın.

Siyez Unu Besin Değeri

100 Gramda;

  • 333 Kcal
  • 66 gr. Karbonhidrat
  • 13.3 gr. Protein
  • 1.6 gr. Yağ
  • 27 gr. Kalsiyum bulunmaktadır.

Birbirinden farklı ve lezzetli tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Alaybeyi Un çeşitlerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.